Please rotate your device.

Molimo prijavite se.

062 169 28 35
info@connectup.rs
10 Pravila Intervjuisanja

Budite fokusirani na ovih 10 osnovnih pravila prlikom intervjua kako biste ga što spremnije dočekali i izbegli bilo kakve potencijalne neprilike.
Ukoliko se unapred pripremite za intervju, pomoći će vam da ostanete mirni i fokusirani tokom samog razgovora.

Ne postoji način da unapred pretpostavite kako će izgledati intervju za posao, ali ako se budete pridržavali ovih 10 osnovnih pravila moći ćete u dobroj meri da se pripremite i da zvučite dosta samouverenije tokom razgovora.

1. Uradite vaše istraživanje

Ako istražite kompaniju pre intervjua i naučite što više o njenim uslugama, proizvodima, klijentima i konkurenciji, moći ćete bolje razumeti njene potrebe. Što više znate o kompaniji i njenim vrednostima, veće su šanse da se “prodate” na intervjuu. Kultura kompanije takođe treba da bude predmet istraživanja jer od same kulture zavisiće i vaša sreća na budućem poslu.

2. Izgledajte “moćno”

Izaberite prikladnu odevnu kombinaciju. U zavisnosti od industrije i pozicije, izvucite iz ormara svoju najbolju odeću koja bi pristajala jednom takvom događaju. Obavezno je ispeglajte, jer sigurno ne želite da izgledate kao da ste spavali u njoj. Iznad svega, odabir najbolje odeće će vam pomoći da dobijete i na samopouzdanju. Ako se vi osećate dobro, uspećete da uverite i druge da se osećaju potpuno isto kao i vi.

3. Budite spremni

Sa sobom ponesite fasciklu koja sadrži kopiju vašeg CV-ja, kopiju vaših referenci i notes za beleške. Takođe bi trebalo da imate pripremljena pitanja koja ćete postaviti na kraju intervjua.

4. Dođite na vreme

Nikada, ali nikada nemojte da kasnite na intervju. Uvek se spremite na najgoru mogući scenario, počevši od gužve u saobraćaju do toga da kola mogu da vam se pokvare i ukalkulišite to u potrebno vreme do intervjua. Uđite u zgradu 10 do 15 minuta pre intervjua.

5. Pokažite entuzijazam

Čvrsto rukovanje i puno kontakta očima pokazuju pouzdanost. Govorite izrazito samouverenim glasom, iako se možda osećate uplašeno. Preporuka je da kod kuće uvežbate dikciju kojom ćete se obraćati.

6. Slušajte

Jedna od najčešće zanemarenih veština intervjua je slušanje. Ne samo da je potrebno da slušate sagovornika, već i da osluškujete i čitate između redova. Ponekad je ono što nije rečeno jednako važno kao i ono što je rečeno.

7. Odgovorite na postavljeno pitanje

Kandidati često ne razmišljaju o tome da li zapravo odgovaraju na pitanja koja postavljaju njihovi sagovornici. Obavezno shvatite suštinu pitanja i ako je potrebno zatražite dodatna pojašnjenja kako bi vaš odgovor bio što precizniji.

8. Navedite konkretne primere

Jedan konkretan pozitivan primer iz vaše radne biografije vredi više nego pedeset nejasnih priča. Pripremite svoje primere pre intervjua. Navedite primere koji ističu vaše uspehe i jedinstvenost. Vaše prethodno ponašanje može ukazivati na vaše buduće performanse.

9. Postavljajte pitanja

Mnogi ispitanici ne postavljaju pitanja i propuštaju priliku da saznaju vredne informacije. Pitanja koja postavljate pokazuju vaše interesovanje za kompaniju ili posao.

10. Follow Up intervjua

Bilo da se radi o emailu ili poruci, podsećanje i zahvljivanje vezano za intervju je još jedna prilika da podsetite regrutera na sve vredne osobine koje unosite u posao i kompaniju. Ne propustite ovu poslednju priliku da se zasijate.

I ne zaboravite…
Iz svakog intervjua ćete naučiti nešto novo.

 

Niste prijavljeni.