Please rotate your device.

Molimo prijavite se.

060 01 69 218
info@preko-veze.rs
Blog Dualno Obrazovanje Veca

Kompanija Gebruder Weiss je u Srbiji 2018. godine započela svoj put realizacije projekta dualnog obrazovanja. U Austriji naša kompanija aktivno učestvuje u ovom načinu školovanja skoro već 80 godina. Takođe veoma smo ponosni na činjenicu da je dosta naših zaposlenih upravo nakon ovakvog vida školovanja dobilo želju da ostane u kompaniji i nastavi da raste i razvija se dalje sa njom.

Ove godine ugostićemo treću generaciju đaka Saobraćajne škole iz Zemuna. Ukupno imamo sedamnaest đaka sa druge, treće i četvrte godine. Trenutno imamo deset licenciranih mentora koji aktivno učestvuju i rade sa njima. Kada kažemo deset mentora mislimo na deset veoma posvećenih kolega, koji na najbolji i najkvalitetniji način prenose praktično znanje ovim mladim ljudima, u skladu sa planom i programom koji je propisan. Takođe veliku podršku imamo od strane profesora i Privredne komore Srbije, koji su konstantno prisutni i od velike pomoći kada imamo dodatna pitanja.

Zbog čega smatramo da je projekat dualnog obrazovanja važan za đake?

Verujemo da mladi u Srbiji imaju potencijala i da treba da im bude pružena šansa da za vreme školovanja sve naučeno usavrše i kroz kvalitetnu praksu. Na taj način imaće bolji uvid o tome šta zapravo znači teoriju primeniti i u praksi, što ih dalje može dovesti do saznanja da li u budućnosti žele da se bave upravo tim poslom. Moramo se složiti da to i jeste prva i najbitnija stavka za jednu mladu osobu na početku karijere. Kada se želja za usavršavanjem rodi odmah na početku, svaki dalji korak je samo još jedan korak bliže cilju. Nadamo se da svi oni mogu da vide koliko zaista svaki segment ovakvog vida učenja može da bude koristan za njih.

Šta projekat dualnog obrazovanja znači za nas kao kompaniju?

Naši zaposleni jesu naš najveći kapital. Zato bezrezervno ulaganje u njih i njihovo neprestano usavršavanje za nas predstavlja samo zadovoljstvo. Takođe upravo taj segment vidimo i kao mesto za konstantno širenje iskustava. Verujemo da uvek postoji još nešto, čak mnogo toga što kao kompanija možemo da uradimo za njih. Ovaj projekat daje nam još jednu takvu širinu. Imamo mogućnost da svoje znanje podelimo, i sutra dobijemo kvalitetne saradnike koji pored teorijskog znanja već imaju primenu istog u praksi. Saradnike koji već poznaju organizacionu kulturu i koji od početka imaju tu prednost da odluče da li se njihove lične vrednosti poklapaju sa vrednostima kompanije.

Šta bi projekat dualnog obrazovanja trebalo da znači za sve nas?

Zapravo to je još jedan korak bliže uspehu. Teorijsko znanje koje nudi naše školstvo plus kvalitetna praksa zaista može biti dobitna kombinacija. Treba verovati u mlade ljude, ponuditi im adekvatno školovanje, dati im priliku da se oprobaju u praksi. Na taj način oni će dobiti vetar u leđa i postati već oblikovani mladi ljudi, a mi ćemo dobiti mnogo školovanih kolega koji će želeti da ostanu u našoj zemlji i uspešno sarađuju sa nama. Nadam se da će program dualnog obrazovanja tek zaživeti u Srbiji, da će još kompanija otvoriti svoja vrata i da će mladi videti potencijal i poželeti da budu deo jednog ovakvog projekta.

Niste prijavljeni.